Miért jó a befújható üveggyapot hőszigetelés?

A résmentes szigetelésnek köszönhetően a hagyományos táblás vagy tekercses üveg- vagy kőzetgyapottal történő szigeteléshez képest akár 20-25%-kal is jobban szigetelhet. Tartósabb, és a kivitelezés hiányosságaiból adódóan nem kell attól félni, hogy 10 év múlva újra kell szigetelni a levált vagy elcsúszott szigetelés miatt az ingatlant. Ami még nagyon fontos, hogy ez egy környezetbarát szigetelés, ami újrahasznosított üvegből készül, így a környezetet nem károsítjuk az előállításával. Ezáltal tudhatjuk, hogy épületünk befújható szigetelése teljesen mentes az egészségre káros anyagoktól.

A vízszintes felület (padlás) befújásnál járható marad-e a felület, azaz megkeményedik-e a szigetelő anyag?

A befújható hőszigetelés nem keményedik meg, nem lesz lépésálló. A jó szigetelő képességet a közötte levő sok levegő biztosítja. Így válik kiváló szigetelő felületté.

Kártevők bele tudnak-e menni a befújhatószigetelésbe?

A befújható üveggyapot, nevéből adódóan üvegből és üveggyapotszálakból áll  a kártevőknek nem táplálék és élni sem tudnak benne, az anyag száraz és emiatt nem szeretik a kártevők.

A munkálatoknál ki kell-e költözni a lakásból, sok kosszal jár?

A befújható szigetelőanyag zárt rendszerű csövön keresztül jut el a szigetelés helyére, emiatt ez az egyik legtisztább és leggyorsabb szigetelési technológia.

Az ország melyik területén tudom igénybe venni a szolgáltatást?

Az ország teljes területén végzünk befújásos üveggyapot-szigetelést.

Mi az a hővezetés? Mit jelent az, hogy az üveggyapot hővezetési tényezője 0,045?

A különböző anyagok különféle mértékben vezetik a hőt. A vezetés mértékének a jellemzésére használjuk a hővezetési tényezőt (λ), amely egy anyagi állandó. A hővezetési tényező számszerű értéke azt a hőmennyiséget adja meg, amely az adott anyag egységnyi keresztmetszetén, egységnyi hőmérséklet-gradiens hatására időegység alatt áthalad. Ez az adat a hővezető képességet – vagy annak a reciprokát a hőszigetelő Hővezetési tényező (λ): Mértékegysége: [W/mK] Hőszigetelési képesség szempontjából minden anyagot jellemez egy érték, mégpedig a hővezetési tényező. Ez megmutatja, hogy egy adott anyagon, a két oldalán lévő hőmérséklet különbség hatására, mekkora hő áramlik át. Minél kisebb ez az érték, annál jobb az anyag hőszigetelő tulajdonsága. Az anyagok hővezetési tényezői gyári (laboratóriumban mért) értékek. Ezt nevezhetjük λ0 értéknek. A tervezési érték általában ettől eltér, némileg „rosszabb” értéket kell figyelembe venni. A hagyományos hőszigetelések között (expandált és extrudált polisztirol, ásványgyapot, üveggyapot) jelentős eltéréseket nem találunk: a λ0 értéke 0,035-0,045 között mozog. Ennél kedvezőbb hővezetési tényezővel a PUR-PIR habok rendelkeznek. λ0= 0,24-0,28. Léteznek már alternatív hőszigetelő anyagok, úgymint a cellulóz, a fagyapot mely bio kötőanyagokat tartalmaz, a Bio-kender, nád, stb. Speciális eljárással, pl. vákuum-technológiával a hőszigetelések hővezetési tényezőjét nagymértékben fel lehet javítani. Különösen a lazább szerkezetű anyagok hővezetési tényezője erősen függ az anyag nedvességtartalmától, azaz közvetve a beépítés módjától. Ugyancsak ezek a lazább szerkezetű anyagok érzékenyek a teher vagy az önsúly miatti tömörödésre, roskadásra, ami szintén a hővezetési tényező növekedését okozza.

Hőhíd

A fűtött tereket határoló felületek (falak, födémek, padló) „gyenge pontjai”, ahol az átlagnál jóval nagyobb a hőveszteség, így a belső felület jóval hidegebb, mint egyéb helyeken. Tipikus hőhidak pl. a külső épületsarkok, az ablakkávák, az erkélylemezek becsatlakozási vonala, a falazatba beépített acél vagy beton pillérek, a lábazatok. Ahol a rögzítő dűbelek átszúrják a hőszigetelést, pontszerű hőhidak jönnek létre. A homlokfelületet nézve a dűbelek keresztmetszete csak néhány ezrelékét teszi ki a teljes felületnek. A fém dűbelek hővezetési tényezője viszont egy-két ezerszerese, a műanyag dűbeleké pedig 3-4 szerese a szokásos hőszigetelések hővezetési tényezőjének! Ezért e kicsinek tűnő hőhidak igen nagy veszteséget okoznak. A hőhidak azért érdemelnek figyelmet, mert jelentősen megnövelik az épület hőveszteségét, ill. bizonyos esetekben a belső felületükön penész jelenhet meg.

A befújható üveggyapot hőszigetelés alkalmas a Velux rendszerű tetőtéri ablakok szigetelési hiányosságainak kiküszöbölésére is.

Velux-beépítési-hibák
– Tipikus tetőtéri ablak beépítési hiányosság, hogy a fűtött szobákban az ablak körül a meleg levegő megolvasztja a havat a szigetelőanyag hiányossága miatt.
– Jól látható a fotón, hogy a tetőn foltokban a hó megolvadt, a hibás szigetelésnek köszönhetően.
– Ezeknek a hibáknak kijavítására a Supafil Cavity 034 anyag használatát javasoljuk, bár tökéletes megoldás ilyen esetben a teljes szarufa keresztmetszet javítása befújható üveggyapot technológiával.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*