A tetőtér beépítések kezdetén nem igen foglalkoztak a ferde tetőtér hőszigetelésével, igazából csak a lakható tér növelését tartották fontosnak. Valójában még építési szabványok sem vonatkoztak a tetőtér beépítésre. Ebben az időszakban minden lehetséges hibát elkövettek. Szerencsére ezeken a gyerekbetegségeken már túlesett ez a terület. Azonban a korai hibák még léteznek, ezeket orvosolni szükséges és lehetséges. Amennyiben a tetőszerkezet a hibás kivitelezés következtében nem károsodott, a hőszigetelés feljavítására a megoldást, csak helyszíni diagnosztika elvégzése után lehet kidolgozni.

tetőtér

Tetőtér beépítés esetén két megfelelő rétegrendi kialakítás lehetséges:

 • hőszigetelés a szarufák között és alatt
 • hőszigetelés a szarufák felet

 

Hőszigetelés a szarufák között és alatt

Ennek a megoldásnak az a nagy előnye, hogy utólagos tetőtér beépítésnél helyén maradhat a tetőfedés, ill. viszonylag olcsón kivitelezhető.

Általános rétegrend: külső térből befelé haladva

tetőtér

1. tetőcserép
2. cserépléc (vízszintes)
3. ellenléc (a tető lejtésirányában)
4. külső szellőző légrés (min. 5-6 cm)
5. páraáteresztő fólia
6. szarufa
7. légrés
8. szarufa közötti hőszigetelés
9. burkolat tartószerkezete
10. szarufa alatti hőszigetelés
11. párafékező, párazáró réteg
12. belső burkolat (gipszkarton, lambéria, stb.)

A szarufák közötti hőszigetelés anyaga lehet:

tetőtér
 • kőzetgyapot
 • üveggyapot
 • Befújható üveggyapot

A szarufák alatti hőszigetelés anyaga lehet:

 • kőzetgyapot
 • üveggyapot
 • Befújható üveggyapot

A rétegrendre jellemző legyen, hogy kültér felé haladva a páraáteresztő képességük növekedjen. E célra a szálas hőszigetelő anyagok a legalkalmasabbak. A szálas hőszigetelő anyagokra jellemző még, hogy a teret maximálisan kitöltik, csak gondoskodni kell a lecsúszás megakadályozásáról. Tökéletes résmentes hőszigetelést a befújható üveggyapot jelent.

A tetőtéri rétegrend fontos szereplői a páratechnikai fóliák. Párazáró fólia és párafékező fóliák esetén a felületi folytonosságon túl a csomópontok, áttörések párazáró kialakítása elengedhetetlen, mert ezeken a pontszerű helyeken a hibás kialakítás, mind a szerkezet, mind a hőszigetelés tönkremeneteléhez vezet. A páraáteresztő fólia megengedi a pára kijutását a légrésbe, de nem engedi meg a héjazat alá kerülő csapadék bejutását a hőszigetelésbe, azt a héjazat alatt levezeti. Az átszellőztetett légrés vezeti el a héjazat alá kerülő párát, nedvességet. Nyáron az átszellőztetés lévén jelentősen csökkenti a hőszigetelésre ható, tetőfedésből induló hősugárzást.

Hőszigetelés a szarufák felett

A legideálisabb rétegrendi kialakítás hőtechnikai és páratechnikai szempontból. Nincs hőhíd, esztétikus látszó felület alakítható ki. A párazáró réteg biztonságosan kivitelezhető a csomópontok kialakításával együtt.

A tetőfedés a hőszigetelésre kerül, ezért méretezni kell az ellenlécet, hogy a kialakuló terhelések hatására ne nyomódjon a hőszigetelésbe. Méretezni kell az ellenléc rögzítését is lecsúszás és szélszívás ellen.

Általános rétegrend: külső térből befelé haladva

szarufák feletti hőszigetelés

1. tetőcserép
2. cserépléc (vízszintes)
3. ellenléc (a tető lejtésirányában)
4. külső szellőző légrés (min. 5-6 cm)
5. páraáteresztő fólia
6. szarufa feletti hőszigetelés
7. párafékező, párazáró réteg
8. belső teherhordó burkolat
9. szarufa

Szarufák feletti hőszigetelés anyaga lehet

 • kőzetgyapot-nagy nyomószilárdságú
 • expandált polisztirol (min. EPS 150)
 • extrudált polisztirol (XPS)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*