Befújható üveggyapot

hőszigetelési

A befújható üveggyapot fő alapanyagai megegyezik az üveggyapotéval. A szálakat  egyenletes táblákká préselik, melyek jellemzően fehér színűek. A táblákat az anyag terítése előtt egy erre a célra fejlesztett speciális aprító gép feldarabolja és csővezetéken keresztül juttatja el a befújandó területre.

Hővezetési tényező (λ): Mértékegysége: [W/mK]

Hőszigetelési képesség szempontjából minden anyagot jellemez egy érték, mégpedig a hővezetési tényező. Ez megmutatja, hogy egy adott anyagon, a két oldalán lévő hőmérséklet különbség hatására, mekkora hő áramlik át. Minél kisebb ez az érték, annál jobb az anyag hőszigetelő tulajdonsága. Az anyagok hővezetési tényezői gyári (laboratóriumban mért) értékek. Ezt nevezhetjük λ0 értéknek. A tervezési érték általában ettől eltér, némileg „rosszabb” értéket kell figyelembe venni.

A hagyományos hőszigetelések között (expandált és extrudált polisztirol, ásványgyapot, üveggyapot) jelentős eltéréseket nem találunk: a λ0 értéke 0,035-0,045 között mozog. Ennél kedvezőbb hővezetési tényezővel a PUR-PIR habok rendelkeznek. λ0= 0,24-0,28. Léteznek már alternatív hőszigetelő anyagok, úgymint a cellulóz, a fagyapot mely bio kötőanyagokat tartalmaz, a Bio-kender, nád, stb.

Speciális eljárással, pl. vákuum-technológiával a hőszigetelések hővezetési tényezőjét nagymértékben fel lehet javítani. Különösen a lazább szerkezetű anyagok hővezetési tényezője erősen függ az anyag nedvességtartalmától, azaz közvetve a beépítés módjától. Ugyancsak ezek a lazább szerkezetű anyagok érzékenyek a teher vagy az önsúly miatti tömörödésre, roskadásra, ami szintén a hővezetési tényező növekedését okozza.

Expandált Polisztirolhab (EPS)

Polisztirol gyöngyökből gyártott, általában fehér színű táblákban kapható hőszigetelés. Az apró polisztirol gyöngyök a gyártás során nem tapadnak hézagmentesen össze, így az anyagba a víz bejuthat. Ez nem károsítja magát az anyagot, de hőszigetelő képességét jelentősen lerontja, ezért általában olyan helyen alkalmazzák, ahol a hőszigetelés nem kap vizet. Újabban grafit adalékkal készülő típusa is megjelent a piacon, melynek hővezetési tényezője ~20%-kal kedvezőbb.

Formahabosított Expandált Polisztirolhab (FPS)

Polisztirol alapanyagú hőszigetelés, alapvetően fehér színű, de a jobb megkülönböztethetőség vagy a további adalékok miatt sokszor különböző színű táblákban kapható.

Az EPS-től eltérő, speciális gyártástechnológiával készül. A polisztirol gyöngyök jobban tapadnak egymáshoz, ezért tömörebb anyagszerkezet alakul ki, mint a normál EPS lemezeknél. Ennek következtében ezek az anyagok sokkal jobban terhelhetőek, vízfelvételül is jóval alacsonyabb, viszont hőszigetelő képességük gyengébb. (Sokszor hőszigetelő tulajdonságukat nem is veszik figyelembe.)

Ezek a teremékek öntőformában készülnek, így felületükön különböző mintázatok alakíthatóak ki. Pl. padlófűtés csövek rögzítésére való pogácsák, drénlemezeknél a víz akadálytalan lefolyását biztosító stoplik, zöldtetőknél a vízmegtartást segítő járatok.

Extrudált Polisztirolhab (XPS)

Polisztirol alapanyagú hőszigetelés, extrudált polisztirol, ismertebb néven zártcellás polisztirol. Színe a gyártó cégre jellemző, lehet kék, zöld, rózsaszín, sárga, stb. Alapanyaga az expandált polisztirol alapanyagával megegyezik, de a végtermék gyártási technológiája más elven működik.

Az expandált polisztirolra jellemző szemcsés szerkezet teljesen hiányzik, az extrudált polisztirol közös falakkal rendelkező, zárt, nem szabályos cellákból áll. A zárt cellák miatt a vízfelvétele rendkívül alacsony. Ez teszi alkalmassá nedves, vizes környezetben történő felhasználásra, azzal együtt, hogy előnyös hőszigetelő tulajdonságait megtartja.

Ásványgyapot

Ásványi alapanyagokból előállított hőszigetelő anyag. Két nagy fajtáját különböztetjük meg: kőzetgyapot, üveggyapot. Ehhez a kategóriához tartozik még a salakgyapot is.

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot fő alapanyagai a bazalt és a mészkő, amelyeket magas hőmérsékleten megolvasztanak, majd vékony szálakat fújnak belőle. A szálakat egyenletes vastagságú, vattaszerű táblákká préselik. A táblák jellegzetes zöldes-sárga színűek. Általában elmondható, hogy jó páraáteresztő képességű, nem éghető (1000°C közelében olvad), jó hő- és hangszigetelő, alaktartó. Ugyan a szálak víztaszító bevonatot kapnak, kerülni kell a nedvességhatás kialakulását.

Üveggyapot

Az üveggyapot fő alapanyagai az üvegcserép, mészkő, homok, amelyeket magas hőmérsékleten megolvasztanak, majd vékony szálakat fújnak belőle. A szálakat egyenletes vastagságú, vattaszerű paplanná vagy táblákká préselik. A hagyományosan az üveggyapot termékek sárga színű, szúrós tapintású tekercsekben vagy táblákban kaphatóak. A legújabb termékek már bio-alapú kötőanyaggal készülnek, amely puha tapintást és természetes barna színt kölcsönöz az anyagnak.

Poliuretán hab (PUR/PIR)

A PUR/PIR hőszigetelések kémiai úton előállított zártcellás habok. Alapanyaguk a poliol és az izocianát. Az izocianát mennyiségétől függ, hogy PUR vagy PIR hab keletkezik. A gyártáskor a végső megszilárdulásig a hab ragad, ezért ezek a hőszigetelések mindkét oldalukon kasírozással készülnek. Ez lehet üvegfátyol vagy alufólia. Az alufólia kasírozás tovább javítja a hőszigetelési értéket.

A PUR haboknak nemcsak a gyárban előállított táblás változatát használják, hanem a helyszínen szórt poliuretán hab hőszigetelést is. Ez esetben a két komponenst egy keverő-szóró gépben engedik össze, ami a felhasználás helyszínén, megfelelő előkészületek után, szórja a szigetelendő felületre a habosodó anyagot. Ez a helyszínen köt ki. Alkalmazása ott javasolt, ahol táblás hőszigeteléssel a felületet nem lehet összefüggően beborítani. Kivitelezése nagy szakértelmet és megfelelő időjárási körülményeket igényel.

Befújható cellulóz hőszigetelés

A cellulóz újságpapírból előállított természetes hőszigetelés. Az újságpapírt bedarálják, pelyhesítik, majd borax só hozzáadásával tűz, és kártevő ellenállóvá teszik. A cellulózszigetelés befújásos technológiával tetőterekbe, padlásterekbe, közbenső födémekbe és könnyűszerkezetes házaknál a külső és belső falakba is résmentesen elhelyezhető. Előnye, hogy a hőszigetelésre felhasználható, lehatárolt teret hézagmentesen kitölti.

Hőhíd

A fűtött tereket határoló felületek (falak, födémek, padló) „gyenge pontjai”, ahol az átlagnál jóval nagyobb a hőveszteség, így a belső felület jóval hidegebb, mint egyéb helyeken.

Tipikus hőhidak pl. a külső épületsarkok, az ablakkávák, az erkélylemezek becsatlakozási vonala, a falazatba beépített acél vagy beton pillérek, a lábazatok.

Ahol a rögzítő dűbelek átszúrják a hőszigetelést, pontszerű hőhidak jönnek létre. A homlokfelületet nézve a dűbelek keresztmetszete csak néhány ezrelékét teszi ki a teljes felületnek. A fém dűbelek hővezetési tényezője viszont egy-két ezerszerese, a műanyag dűbeleké pedig 3-4 szerese a szokásos hőszigetelések hővezetési tényezőjének! Ezért e kicsinek tűnő hőhidak igen nagy veszteséget okoznak.

A hőhidak azért érdemelnek figyelmet, mert jelentősen megnövelik az épület hőveszteségét, ill. bizonyos esetekben a belső felületükön penész jelenhet meg.

Önkioltó

Az önkioltó tulajdonságú anyagokra az a jellemző, hogy ha a gyújtólángot elvesszük, az anyag önmagától nem ég tovább.

Páraáteresztés, „lélegzés”

A lakótérben keletkező pára döntő többsége szellőztetéskor távozik el a helyiségből. Ugyanakkor a határoló szerkezeteken keresztül (falak, födémek, stb..) is kialakul egy páravándorlás. Ezt a természetes folyamatot szokás úgy nevezni, hogy a falak lélegeznek. (Természetesen vannak olyan esetek is, amikor párazáró réteg beépítésével igyekszünk megakadályozni ezt.)

Bár a falak lélegzése elhanyagolhatóan kicsi szerepet játszik a magas páratartalom csökkentésében, ismerete mégis fontos a szerkezetek állagvédelme szempontjából.

Párazáró fólia

A párazáró fóliák Sd értéke általában magas, meghaladja a 100 m-t. Ezeket a fóliákat erős páraterhelésű terek fölé helyezik, vagy akkor ajánlott, ha a fólia feletti hőszigetelés nedvességre érzékeny. A párazáró fóliák általában 200-400 μm vastag PE fólia, vagy fém bevonatos fóliák. Feladatuk kondenzvíz kialakulás megakadályozása.

Párafékező fólia

A párafékező fóliák Sd értéke általában alacsony, értéke 3-20 m-t. Ezeket a fóliákat, ahogyan a nevük is mutatja csak a pára lefékezésére, a pára áramlás csökkentésére tervezték. Csak mérsékelt páraterhelésű terek esetén használható, ahol a fólia feletti rétegekre a fokozatos nyitottság elve érvényesül, azaz ahogyan haladunk a rétegrendben kifelé, csökken az anyagok páradiffúziós ellenállása.

Az ilyen típusú rétegrend mindenkor egy megfelelően működő átszellőztetett réteggel kell megvalósuljon. Feladatuk a kondenzvíz kialakulás mérséklése olyan szintre, amely már az átszellőztetéssel távozni tud.

Páraáteresztő fólia

A páraáteresztő fóliák Sd értéke általában nagyon alacsony, nem haladhatja meg a 2 m-t. Míg a párazáró és párafékező fólia a belső térből érkező nedvesség ellen védi a hőszigetelést, addig a páraáteresztő fólia a tetőhéjalás alá bekerülő csapadék nedvesítő hatásától véd. Feladatuk lehet még a szél elleni zárás is, hogy a hőszigetelésből a hőáramlást csökkentse..

Technológiai szigetelés

A technológiai szigetelés feladata, hogy beépítés során a hőszigetelő réteget védje a nedvességtől. Leggyakoribb előfordulása aljzatbeton alatti lépéshang szigetelés védelmeként.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*