Ingatlandiagnosztika – ha kétségei vannak afelől, hogy az Ön házának szüksége van-e hőszigetelésre, kérésre elvégezzük házának hőkamerás bevizsgálását, felmérését.

2009. január 1-től energetikai tanúsítványt kell készíttetni új épület használatbavételi engedélyezéséig, meglévő épület eladásakor vagy 1 évnél hosszabb ideig való bérbeadáskor és 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületnél. Meglévő épület esetén a tanúsítvány készíttetése 2011. december 31-ig önkéntes volt.

Ingatlandiagnosztika

A tanúsítvány elkészítése szakértői feladat, ezért csak vizsgázott mérnökök jogosultak arra.

A tanúsítvány 10 évig érvényes.

A hőkamerás vizsgálat elvégezésével Ön:

  • Megfelel a vonatkozó jogszabályoknak
  • Optimalizálhatja az épület energiafelhasználását
  • Műszeres épület-diagnosztikai vizsgálatok segítségével objektíven megismerhetőek az épület építészeti és gépészeti jellemzői
  • Hibamegállapítás és állapotfelmérés bontás nélkül
  • Az épületjellemzők pontos ismerete a beruházás optimális tervezését teszi lehetővé: elkerülhető a költségek alul- vagy felültervezése
  • A hőkamerás – termovíziós – és a nedvességmeghatározó vizsgálatok bontás vagy roncsolás nélkül történnek, így nincs helyreállítási költség

 

Fal vizsgálata belülről – koszorú

A belső oldali termovíziós képen jól látható, hogy a falazat tetején lévő betonból készült koszorút nem hőszigetelték és az a hőtechnikai adottságai miatt egy jóval gyorsabban lehűlő szerkezet. A beton felületén a felületi hőmérséklet 15,1°C, a falszerkezetén pedig 22,8°C.

 

Fal vizsgálata belülről – falsarok

A hőkamerával készített fotó egy belső kép egy felső falsarokról, amelyen látható, hogy a fal átlagos hőmérséklete 15,6°C. A csatlakozási hőhíd miatt a sarokpontban az átlagnál jóval alacsonyabb, 11,4°C. A födém-fal csatlakozásnál elhelyezett polisztirol csík felülete a legmelegebb 17,7°C.

 

Fal vizsgálata belülről – koszorú

A belső oldali termovíziós képen jól látható, hogy a falazat tetején lévő betonból készült koszorút nem hőszigetelték és az a hőtechnikai adottságai miatt egy jóval gyorsabban lehűlő szerkezet.

A beton felületén a felületi hőmérséklet 15,1°C, a falszerkezetén pedig 22,8°C.

Fal vizsgálata belülről – falsarok

A hőkamerával készített fotó egy belső kép egy felső falsarokról, amelyen látható, hogy a fal átlagos hőmérséklete 15,6°C. A csatlakozási hőhíd miatt a sarokpontban az átlagnál jóval alacsonyabb, 11,4°C.

A födém-fal csatlakozásnál elhelyezett polisztirol csík felülete a legmelegebb 17,7°C.

Fal vizsgálata belülről – falsarok

A termoképen jól diagnosztizálható a falsarokban kialakult hőhíd, amelyet a könnyűszerkezetes tetőtéri szerkezet elégtelen légzárása okoz.

A hiba megszüntethető megfelelően légzáró szerkezet kialakításával.

Tetőtéri ablak beépítés

Az infraképen látható tetőtéri ablak nem megfelelő beépítése hőhíd kialakulásához vezetett, mely a sarokban erősödik fel a legnagyobb mértékben.

A hiba a szigetelés kiegészítésével és az ablak beépítés olyan fokú átalakításával szüntethető meg, ahol a levegő áramlása megfelelően biztosított.

Külső nyílászáró vizsgálata

A termovíziós kép egy épület nyílászáróját ábrázolja, leengedett redőnnyel. A képen jól látható, hogy az ablak spalettáin vándorol a meleg levegő a külső tér felé, a sarokpontban ez a jelenség felerősödik.

A nyílászáró két pontja között közel 10°C hőmérsékletkülönbség diagnosztizálható.

Nyílászáró vizsgálat

A hőkamerás felvételen jól látható a szerkezet illesztéseinél lévő hőmérsékletkülönbség. Az üvegezés belső oldali hőmérséklete +16,8°C, a kereté +18,9°C. Megfigyelhető, hogy az ablak keret-üveg szerkezete megfelelő, azonban a szárny-tok illesztéseknél hiba mutatkozik, itt a hőmérséklet +10,1°C.

A szerkezet tömítéseinek helyreállításával a hiba kiküszöbölhető.

Fal vizsgálata kívülről

A külső oldali termovíziós képen egy megfelelően szigetelt falszerkezet látható, ahol a vasbeton födém is megfelelő kiegészítő hőszigeteléssel rendelkezik, így nem tapasztalható érdemi hőhidasság a felvételen.

Fal vizsgálata kívülről

Külső homlokzati termografikus kép, gyenge hőtechnikai paraméterekkel rendelkező nyílászárókkal.

A jelenlegi nyílászárók tömítésével, illetve korszerűbbre cserélésével javítható a hiba.

 

Ingatlandiagnosztikai partnerünk a Pannon Építőműhely Kft.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*